Kategorier
Blogg

I skyggen av Akershus festning

Hvert år møtes en liten gruppe mennesker på Akershuskaia i Oslo for å minnes deportasjonen av norske jøder.

Arnfinn Pettersen
Arnfinn Pettersen

26. november 1942 seilte transportskipet Donau ut fra Akershuskaia i Oslo med 532 jødiske fanger ombord. 302 menn, 188 kvinner, 42 barn. Bare ni av mennene overlevde krigen.

Ved krigsutbruddet bodde det ca 2100 jøder i Norge. Ifølge HL-senterets tall ble 772 norske jøder deportert. 34 overlevde.

Hvert år møtes en liten gruppe mennesker på Akershuskaia for å minnes deportasjonen. Det er ingen offentlig seremoni, kun en sammenkomst av likesinnede i regi av Leif Knutsen, en mann jeg i all hovedsak kjenner gjennom sosiale medier.

Jeg har vært med én gang før. Da var det skikkelig kaldt. Ned mot ti minus.

I år er det plussgrader. Det er mørkt i skyggene fra Akershus festning, så vi står under en gatelykt. Det er tolv av oss. Noen kjenner jeg. Noen vet jeg navnet på. Noen har jeg aldri møtt før. Et par kommer ut av skyggene etter at vi er begynt og forblir navnløse for de fleste.

Leif har med seg to permer, med navnene på de deporterte. Vi fordeler oss på to grupper. Vi leser ti og ti navn hver. Gir permen videre til den neste i gruppa, mens den andre leser. Navn, alder og bosted.

Det tar tre kvarter. Så går vi hver til vårt. Om vi kan, er vi tilbake neste år.

 

Vi er tolv
I skyggen av Akershus festning

 

Leif Knutsen
Leif Knutsen

 

DSCF6124
På et tidspunkt må hun ta en pause. «Det er folk jeg kjente,» sier hun. Og leser videre.

 

Bjørn Gabrielsen
Bjørn Gabrielsen

 

Akershus festning
Akershus festning